THAILAND TIPS
Sawasdeeka! Oftewel Hallo! In het Thais. Het land van de glimlach, mijn tweede thuis.
De allereerste keer dat ik kennis maakte met dit fantastische land was in 1999. Samen met mijn vader gingen we met een groepsreis het hele land door. Naar jaren tussendoor andere landen bezocht te hebben, kwam ik terug in Thailand, raakte verliefd op het land, de mensen en de mooie spullen en zo ontstond een winkel. En na zoveel jaar ook een warme vriendschap met mijn leveranciers, van kunstenaars op straat tot kleine winkeliers op de hoek.
Iedereen verwacht dat ik het hele land inmiddels wel ken, maar niks is minder waar. Ik ga graag terug naar bekende plekken, en houd eerlijk gezegd niet zo van de toeristische trekpleisters;)
Maar natuurlijk heb ik heel veel tips, die ik graag met jullie deel.
WANNEER GAAN?
In Thailand heb je net als bij ons seizoenen, maar het is er altijd warm tot heet. In onze zomer is het op de meeste plekken regenseizoen, maar dat wil zeker niet zeggen dat het de hele dag regent. Dus zeker ook in de zomervakantie is Thailand goed te doen, het kan alleen af en toe ineens keihard regenen. Maar dat voelt als een warme douche ;)
En regent het in het zuiden, dan is de kans groot dat het in het noorden een stuk droger is. Check vooraf gewoon waar je het beste heen kunt gaan en maak zo je plan.
HET PLAN
Nou, hier ben ik dus het allerslechts in. Ik maak zelden een plan en kijk waar ik terecht kom, maar tegenwoordig is het toch verstandiger om alvast e.e.a. vast te leggen omdat het anders vol is. Of je moet tijd hebben en het niet uitmaken om ergens een dag langer te blijven hangen.
BANGKOK
Ik hou echt van deze stad en mijn advies is dan ook om hier zeker drie volle dagen te verblijven. Een goede plek om je vakantie te beginnen is Rambuttri Village Plaza hotel. Simpel, maar twee zwembaden op het dak, betaalbaar en in een hele leuke wijk. Rambuttri road is een gezellige straat vol leuke eettentjes, kraampjes en live muziek. Wil je de gekte opzoeken? (Je moet dit circus een keer gezien hebben) dan is Khaosanroad om de hoek.
TEMPELS EN BOOT
Vanuit Rambuttri loop je zo richting de pier. Deze zit goed verstopt, klein steegje in, maar lang leve Google maps (zie tip hieronder voor telefoonkaart). Loop door langs de eerste mevrouw, want die probeert een dure boottocht te verkopen en koop daarna een ticket of voor de toeristenboot, of voor de locale boot (oranje of gele vlag) Kaartjes zijn super goedkoop en voordeel van toeristenboot is dat je lekker bovenop het dek kan zitten en deze stopt bij de bezienswaardigheden. Alleen de boot is al een attractie op zich, want er gebeurt van alles op het water!
Ga zeker naar GrandPalace en Wat Arun. Houd er rekening mee dat je benen en schouders bedekt moeten zijn en een sarong voor mannen niet is toegestaan, dus heren, lange broek!
Van GrandPalace loop je naar Wat Pho, met de grote liggende Boeddha. Als het te heet is, neem lekker een taxi of tuktuk. Vergeet zeker niet te eten onderweg en neem een verse kokosnoot om af te koelen.
FIETSEN DOOR BANGKOK
Fietsen met Ko van KesseL is absoluut een aanrader! Ik heb deze tocht al meerdere keren gedaan, blijft leuk en iedere keer anders. Voor iedereen geschikt, van jong tot oud, tot puber. De verschillende tochten zijn te zien op de website en vooraf boeken is wel aan te raden. Wanneer je de middag tocht boekt, kun je met de boot naar de startlocatie.
CHINATOWN
Bereid je voor op chaos, drukte muurschilderingen, insta-waardige plekken, en heel veel plastic. Ook hier ga je heen met de boot. Stap uit bij Ratchawongse (na memorial bridge) en ga niet gelijk achter de meute aan het steegje in, maar een paar stappen rechtdoor zit een mannetje aan tafel met visvoer. Koop een bakje voer en verbaas je over de enorme vissen die in de rivier zwemmen! Bovendien brengt het voeren van de vissen geluk, dus je dag gelijk goed begonnen. Dan loop je de pier af en ga je een stuk rechtdoor en dan de kleine steegjes links of rechts in. Links zit een soort marktje met allerlei (vaak onverklaarbare) etenswaren. Struinen is het leukst! Het meeste is hier om vier uur 's middags dicht, dus ga niet aan het einde van de middag.
Natuurlijk mag je de Yaowarat straat niet missen, eigenlijk is deze straat ‘s avonds het allerleukst, dus probeer deze aan het eind van de dag nog mee te pakken (of een andere avond).
Van het ene gedeelte van Chinatown loop je in zo’n 15 minuten naar het andere gedeelte. Stop voor een drankje of lunch bij restaurant Naam 1608. Helemaal verstopt maar zo leuk en fantastisch uitzicht over de rivier. Na deze tussenstop wandel je verder naar Talat Noi. Deze wijk wordt ieder jaar hipper en leuker. Het bruist er van creativiteit en iedere hoek is, zeker ook met de vele muurschilderingen, een foto waard.
ICONSIAM
Heb je energie over, pak de boot naar Iconsiam. Een fantastisch mooie shoppingmall met op de bovenste verdieping tegenwoordig allemaal leuke exposities. Wanneer het donker wordt hebben ze een enorm gekleurd waterorgel.
Houd de tijd even in de gaten want dan heb je de laatste boot nog terug.
WEEKENDMARKT
Mocht je in het weekend zijn, vergeet dan zeker niet de grootste weekendmarkt van Azië, JJ Market / Chachuchak Market. Hier moet je óf dag vier van maken, óf iets laten vervallen… maar een dag hier is zeker de moeite waard! Je pakt een taxi of tuktuk hierheen. Ik hoor van veel mensen dat ze compleet overprikkeld raken. Dat snap ik, want het is echt groot. Haal bij de hoofdingang even een plattegrond, dat maakt het iets overzichtelijker, of volg mijn tips ;)
Section 2,3,4 aan de buiten ring, is het hipst qua assortiment en leuke koffiebarretjes etc. Aangrenzend vind je ook de vintage sectie. Section 7 zitten de kunstenaars. Ik kijk daar altijd m’n ogen uit!
Dieren? Tegenover sectie 11 en 13 zit een winkelcentrum. Ga daar naar binnen en eigenlijk gelijk rechtdoor de eerst mogelijke deur weer naar buiten. Schrik niet. Dit is de afdeling van de dieren. Die hier vaak onder erbarmelijke omstandigheden verkocht worden. Verwacht honden, katten, schildpadden, eekhoorns, slangen, muizen, apen… ga niet als je hier niet tegen kan en kijk uit met fotograferen. Vinden ze niet altijd leuk.
VERVOLG VAN JE REIS
Natuurlijk is je planning afhankelijk van de tijd die je hebt, dus mijn tips op een rijtje:
OUDE KONINGSSTEDEN
Vanuit Bangkok als dagtrip te doen, ook met de trein leuk! Ayutthaya. Oude vervallen tempels, en ik vind ieder hoopje stenen even mooi, maar pubers kunnen ze wel saai gaan vinden. Als je tijd hebt, blijf dan zeker een nachtje in Ayutthaya Retreat. Zo mooi! En een heerlijk ontbijt. Als het weer het toe laat, huur een fiets (wel echt bloedheet;) en anders lekker een tuktuk. De locale luchthaven is hier niet ver vandaan dus je kan bijvoorbeeld de volgende dag doorvliegen naar Surat Thani (Khao sok).
Heb je meer tijd? Sla Ayutthaya over en ga naar Sukhothai. Huur een fiets en bekijk de zonsop- en ondergang bij de tempels. Adembenemend.
KHAO SOK
Vlieg of neem de trein naar Surat Thani. Daar vandaan is het nog 2,5 uur rijden naar Khao Sok. Verblijf hier 1 of twee nachten. Meestal heb je hier geluk en zitten de apen op je balkon. En als je hier toch bent, ga op het meer slapen! Echt zo tof! Vraag je accommodatie in Khao Sok (tip: Khao Sok Tree tops River Huts) dit te regelen of boek vooraf (Panvaree resort). Bij je overnachting zit altijd een ochtendsafari (met de boot) soms ook een wandeltocht of een grot. Ondanks dat je in een national park zit, moet je weinig wilde dieren verwachten. In de verte een aap of een neushoornvogel is vaak het meeste wat je ziet. Als je tijd wilt besparen, ga dan direct van Surat Thani naar het meer en niet naar Khao Sok.
NOORDEN
Als het ook maar enigszins mogelijk is en je bent op tijd met reserveren, ga dan vanuit Bangkok met de nachttrein naar Chiang Mai. Dit is al een beleving op zich! Zorg dat je ‘s ochtend niet te vroeg aankomt, maar rond het middaguur ofzo, dan kun je nog optimaal genieten van het uitzicht. De trein slaapt heerlijk en je kan er een simpele maaltijd/ ontbijt krijgen. De restauratiewagen is sowieso leuk om een biertje te drinken.
Chiang mai, heerlijke stad, veel te zien en leuke dagexcursies in de omgeving. De wijk Si Phum ligt in het oude gedeelte, in een heel gezellige wijk. Op zondag is er een fantastische markt. Zorg dat je niet gegeten hebt. Er is zoveel lekkers! Bij iedere tempel zijn eetstalletjes en mag je gezellig zitten. Er wordt echt van alles verkocht, van huisvlijt tot kleding. En als je toch in het noorden bent, vergeet niet een bezoek te brengen aan een van de olifantenkampen. Dit zijn speciale kampen waar ze worden opgevangen en waar je als toerist een kijkje mag nemen.
Heb je meer tijd? Ga eerst naar Lampang (Riverside Guest house). Een idyllisch rustig plekje en hiervandaan heb je een prachtige dagtocht naar de Sky pagoda en heetwater bronnen. Er waren toen ik er was nagenoeg geen toeristen.
EILANDEN
Daar kan ik weinig over zeggen, lang niet allemaal gehad en de onbekende pareltjes houd ik lekker voor mezelf. Wat ik wel kan zeggen, ga niet naar Koh Phiphi. Wat een toeristenbende is dit! Dus niet doen, of anders als dagtrip. Je ziet meer mensen en camera’s dan omgeving.
Wel: Koh Chiang, Koh Samui, op deze eilanden is veel te doen, of Koh Kood, Koh Payham, heerlijke chille sfeer.
VERVOER
In Bangkok is de boot het leukste vervoermiddel, maar helaas kan dat niet altijd. Dus dan pak je een tuktuk, taxi of Grab
Tuktuk
Die moet je een keer nemen, want ik zeg gewoon eerlijk, het is leuk. Maar let op, de meeste tuktuk chauffeurs proberen je te belazeren. Als je op straat aangesproken wordt en ze zeggen dat bijvoorbeeld het paleis gesloten is, of later open, niet geloven. Ze willen je een ander tripje aanbieden. Of ze zeggen dat een tochtje maar 50 bath kost en dan kom je terecht bij een neef met een kledingwinkel. Dus: vooraf duidelijk zeggen waar je heen wilt, vragen wat het kost en dan een lager tegenbod doen. En als je het er voor over hebt, lekker betalen.
Taxi
Als je aankomt op de luchthaven volg je de taxi bordjes. Buiten staat er zuilen, waar je op een knopje drukt, er een bonnetje uitkomt met een nummer en je loopt naar de betreffende parkeerplaats. Omdat je hier opstapt betaal je 50 bath extra. Zeg je bestemming en gelijk dat hij de meter aan moet zetten. Waarschijnlijk gaat de chauffeur over de snelweg en die betaal je ook (totaal 75 bath) Een taxiritje naar bijvoorbeeld Rambuttriroad duurt met file een uur en kost totaal ongeveer 450 bath.
Ook andere ritjes, taxi aanhouden, vragen om de meter, doet hij het niet pak je de volgende.
Grab
Precies hetzelfde als Uber, alleen de Thaise versie! Dus download deze app, super betrouwbaar, vooraf duidelijk wat je kwijt bent.
DRINKWATER
Het water uit de kraan kun je niet drinken. Ik gebruik het altijd wel om mijn tanden mee te poetsen, maar hoor van heel veel mensen dat ze dit niet doen. Dus heb je een zwakke maag, gebruik flessen water.
IJsblokjes wordt altijd heel panisch over gedaan. IJs komt uit fabrieken en is gemaakt van mineraalwater. (Of je moet op een of andere afgelegen plek komen, maar ik kan ze niet bedenken) Dus neem die shakes, smoothies, ijskoffies, want die zijn veel te lekker! Oh, zeg er bij je fruitshakes altijd even bij dat je geen suiker wilt (of wel natuurlijk) maar ze gooien standaard siroop overal doorheen.
ETEN OP STRAAT
Nog zo iets, dat je niet op straat zou moeten eten voor de hygiëne! Bulshit! Eet op straat! Zoveel mogelijk! Het is het allerlekkerst en goedkoop ;) en iedereen doet het. Ook de thai zelf. Mijn favorieten: Penang curry, pad kra phao, tom kha gai, eigenlijk alles…
Tabong is ook lekker! Gefrituurde banaan of pompoen. Verkopen ze vaak langs de weg.
En als toetje: vergeet de Hollandse pannenkoek, maar ga voor de Thaise Roti! Overal op straat verkrijgbaar. Allerlei versies. Die met banaan en geconcentreerde melk is top!
MUGGENSPRAY
Niet van huis meenemen! Zonde! Als je aankomt ga je naar de meest fantastische supermarkt die er is: de 7-eleven en daar koop je muggenspray. Beter kan niet.
Reageer je, net als ik, heel heftig op alles wat steekt en ga je bijvoorbeeld de natuur in? Ga dan naar de apotheek en vraag om spray met 95% deet. Werkt top!
Bijna alles is trouwens in de apotheek zonder recept verkrijgbaar. Ik haal daar altijd antihistamine, omdat ik allergisch ben voor zandvliegen. Die zitten op sommige eilanden en zijn voor mij (voor heel veel anderen niet) killing, 100 keer erger dan muggen. Kleiner dan een fruitvliegje, maar bulten!!!
TELEFOON
Sla deze tip even op als je vaker reist! Download de app Airolo. Je kan gemakkelijk digitaal een simkaart toevoegen.
GELD
Op iedere hoek van de straat zit wel een pinautomaat of wisselkantoor. Creditcards worden niet overal in de hotels en restaurants geaccepteerd, dus zorg dat je altijd genoeg cash hebt. Dit geldt trouwens ook voor winkels of op markten.
Voor pinnen betaal je behoorlijk wat transactie kosten, dus het loont om grotere bedragen in één keer op te nemen. Daar zit ook weer per pas en pinautomaat een maximum aan, dus even uitproberen. 10.000 bath lukt meestal wel.
Heb je een iPhone? Er zit tegenwoordig een hele handige omrekentool in je rekenmachine. Links onderin op het rekenmachinetje klikken, reken om aanzetten en de valuta zoeken. Zo makkelijk!
Wil je meer weten? Leuk! Ik hoor het graag.
CURAÇAO
Heb jij Curaçao nog in het vooruitzicht? Of staat het al lang op je lijstje? Hierbij mijn tips!
15 jaar geleden was ik al eens op dit eiland met mijn vader, maar wij verveelden ons toen te pletter. We waren slecht voorbereid, hadden in een dag met een auto het hele eiland gezien en vonden het vooral hard waaien. Dus Curaçao, daar hoefde ik niet persé meer naartoe terug.
En toen werd het koud, donker en winter. Ik heb alles op alles gezet om naar Thailand te kunnen, maar Corona gooide roet in het eten. Er was verder weinig te kiezen, wat mooi-weer-bestemming betrof. En wat ben ik daar blij om! Want Curaçao is hartstikke leuk!
We verbleven er 14 dagen en hebben ons geen seconde verveeld. Het eiland is zeker veranderd de afgelopen 15 jaar en online zijn er zoveel tips te vinden! Ik heb ze voor je getest en de leukste op een rijtje gezet.
Verblijf
Wij verbleven in het Papagayo Hotel in Jan Thiel. Een prima hotel, als je van gemak houdt. Ik zou er noooooit meer heen gaan, maar dat komt omdat ik een hekel heb aan polsbandjes en massa. Wij waren hier dan ook alleen om te slapen en te ontbijten. Als ik het over zou moeten doen, sliep ik ergens in een boutique hotel in Pietermaai of een landhuis of B&B.
Doen
Als je het eiland wilt verkennen, huur dan zeker een auto! Taxi’s zijn er weinig en zijn duur, openbaar vervoer is lastig. Wij kregen de tip om vooraf de auto te regelen, want schijnbaar is er schaarste. Dit kan eenvoudig door met je reisorganisatie contact op te nemen, in ons geval TUI. Wij huurden de auto voor een week en konden ter plaatse eenvoudig twee dagen bij boeken.
Snorkelen
Waarom ik 15 jaar geleden mijn hoofd hier niet onderwater heb gestoken, is mij een raadsel. Want WOW wat is het mooi! Inmiddels is er ook op snorkelgebied het een en ander veranderd. Ik raad echt zo’n snorkelmasker aan. Veel comfortabeler en meer zicht. Ze zijn iets groter, maar dat maakt echt niet veel uit in je koffer. Ook de prijs is goed te doen. Bij Decathlon koop je ze al voor €25,00. Doe er ook gelijk een paar waterschoentjes (€6,99) en flippers (€9,95) bij. Zeker flippers is ideaal voor sommige snorkel plekken. Mocht je koffer vol zitten (ik zou niet weten waarmee, maar toch ;) dan kun je ook alles huren.
Een onderwatercamera is altijd leuk! Wij hadden al een Lumix DC Vario (prima cameraatje) en ik kocht op Schiphol nog een hoesje van Seawagg voor om mijn telefoon. Ik ben zonder twijfel hiermee gaan snorkelen, maar hoorde achteraf van mensen dat hun telefoon toch kapot was gegaan. Ik heb dat niet ervaren, maar gezorgd dat het hoesje schoon een droog bleef aan de binnenzijde. Bij mij werkte het touchscreen niet onderwater, wat echt lastig is, omdat je dan met het hoesje eromheen de geluidsknopjes aan de zijkant moet gebruiken voor bediening. Filmpjes zijn echt top hiermee, maar scherpe foto’s haast onmogelijk.
Playa Porto Mari
Onderweg naar dit strand passeer je de flamingo’s. Niet te missen en een leuke tussenstop. Let vooral ook op de kwallen.
Porto Mari is een prachtig groot, wit strand, met azuurblauw water. Zorg dat je óf vroeg bent óf halverwege de middag. Anders zijn er geen plekjes meer in de schaduw. Je betaalt voor het strand en voor de bedjes.
Snorkelen is gemakkelijk, het strand loopt af en je ziet al snel veel vis. Onderwater zijn er beton bollen met gaten neergelegd, waarop nieuw koraal kan groeien. Rondom deze bollen barst het van de vissen, maar ook koraal en prachtige wormen. Gewoon een paar minuten boven gaan hangen. Wij zagen ook een grote en kleine murene, pufferfish, platvis etc. Verderop ligt het rif en zie je veel duikers onder je langs zwemmen.
Er zit een leuke bar en restaurant bij.
Playa Grandi/ Piscado
Oké, het strand is niet idyllisch. Het zijn kiezels en koraal, dus waterschoentjes zijn wel fijn. Er zijn ligbedjes genoeg en middenin een steiger. De vissers zijn hier de hele dag in de weer en verkopen de vers gevangen vis op het strand. Het afval gooien ze in het water en daar houden de schildpadden wel van! Zodra de visser op de steiger klopt, komen ze al aanzwemmen. Onderwater begint de grote schildpadden show, want ze zwemmen overal om je heen. De meeste mensen blijven rechts van de steiger, maar links zie je zeker zoveel (en het is minder druk).
Je blijft hier dichtbij de steiger, dus flippers zijn niet nodig. Er zitten ook enorme scholen vis, waar je tussen zwemt. Fantastisch!
Je kunt hier iets drinken en kleine snacks kopen.
Kleine Knip
Een idyllisch strandje. Normaal is het er rustig, maar in het weekend gezellig vol lokale mensen, die hele BBQ’s meeslepen en er een gezellig feestje van maken. Zijn genoeg bedjes en bomen waar je onder kan liggen.
Snorkelen is hier prachtig, met flippers wel wat handiger, door de stroming. Links tegen de rotsen lijkt het wel een tuin. Zoveel waaiers en koraal heb ik niet vaak eerder gezien. Ik spotte hier pijlstaart inktvissen en zelfs de baby’s! Het leuke was dat ze, de tweede keer dat ik het water in ging, op precies dezelfde plek zaten.
Er is geen mogelijkheid om iets te kopen, dus eten en drinken moet je zelf meenemen.
Tugboat Beach
Wat mij betreft de meest chille plek van het hele eiland. Een super gezellige strandtent, vol met kunstwerkjes van gevonden voorwerpen. Het strand zelf is alles behalve idyllisch, kiezels en koraal en doorgezakte bedjes, maar de sfeer is er echt top! Bovendien kijk je naar een enorm zeeschip en een soort booreiland, die vlak naast je liggen, maar maakt het alleen maar interessanter. Wat mij betreft nummer 1 qua sfeer en qua snorkel plek.
Zodra je aankomt wordt je uitgelegd waar wat te zien is onderwater. Flippers zijn echt handig als je niet zo’n zwemmer bent, want er ligt een gezonken boot, waar je een aardig stukje voor moet zwemmen. Maar dan heb je ook wat! De boot ligt zo’n vier meter diep en is perfect te zien! En overal vis. Echt overal. De weg er naartoe is al prachtig. Je kijkt je ogen uit. De andere kant, onder de steiger van het zeeschip, is een soort creepy sprookjesbos. Je zwemt tussen de palen van de steiger door en het water wordt steeds zwarter. Iedere paal is begroeid met sprookjesachtige koralen in alle kleuren.
Willemstad
Toen ik hier voor het eerst was, was er, behalve de pontjesbrug, echt niets te beleven en moest je bepaalde wijken vermijden. Deze wijken zijn nu opgeknapt en juist hier is genoeg te zien. Zo is er overal wel street art te vinden.
Struin door Pietermaai en zoek een lekker restaurantje op, loop over de pontjesbrug, kijk bij de cruiseschepen en ontdek Otrabanda. Wij downloaden de app pocket guide en liepen hiermee de tour door Otrabanda. Veel informatie, leuk om te doen en mooie plaatjes. Het Museum schijnt ook echt een aanrader te zijn, maar was door verbouwing gesloten toen wij er waren. Ook de Kathedraal van Doornen kreeg ik als tip, maar helaas geen tijd meer voor gehad.
Shete Boka
Een natuurpark, waar je de golven met enorm geweld tegen de rotsen ziet knallen. Het water spuit omhoog. Ik kan uren naar dit natuurgeweld kijken. Met de auto zo goed te bereiken, dat er tussen de hotspots nauwelijks gewandeld wordt, maar alleen gereden. De plekken zijn echter allemaal heel goed wandelend te bereiken. Wij liepen het rondje over de vulkanische bodem en voelden ons alleen op de maan. Wij en af en toe een wegschietende hagedis. Door gebrek aan schaduw is dit wel lekkerder vroeg in de ochtend of op een bewolkte dag.
Eten
BijBlauw
In Pietermaai aan het water. Mooie plek, goede bediening en super lekker eten. Wat chiquer en leuke kaart. Verrassingsmenu is een aanrader!
Mundo Bizarro
Ook in Pietermaai, deze sfeervolle hotspot. Op donderdag en zaterdag live muziek. Je hebt het idee in Cuba te zijn beland. Die sfeer… top! Helaas mocht er vanwege Corona niet gedanst worden en moest je aan je tafel blijven zitten. Het eten en de cocktails zijn, zoals overal, goed, maar de sfeer topt het nog even af.
De Gouverneur
Eén van de bekendste restaurants van Willemstad, met zicht op de pontjesbrug. Ik nam hier het lokale gerecht: de gevulde kaas. Klinkt zwaar. Is het ook. Maar wel heel lekker! Je moet hier soms dagen van te voren reserveren, maar als je nou gewoon rond 17.00 uur aanwaait, dan hebben ze gelijk bovenaan de trap een aantal tafels met het beste uitzicht, waar je zonder reservering mag plaats nemen. In de tuin erachter zit je ook heerlijk, maar het blijft leuk om die brug open en dicht te zien gaan.
Equus
Alleen op vrijdagavond opent deze oude paardenstal zijn deuren. Houten tafels, een bar en een grote bbq. Het concept is eenvoudig en briljant. Er zijn spiesen met vlees, gemende, vis, of groenten. Er zijn geen borden, geen bestek. Je krijgt een mandje brood met knoflooksaus en met je broodje haal je het vlees van de spies die aan een haak boven je tafel hangt. Ik houd hier van. Geen opsmuk, what you see is what you get. Kan niet op reservering, dus zorg dat je er om 17.30 bent of rond 20.00 uur.
Landhuis Martha
Volgende keer wil ik hier slapen, wat een mooie plek! Zorg dat je hier de zonsondergang kan bekijken. Zo mooi! De vis was ook heerlijk. Kleine waarschuwing: het rode (op rodekool of appelmoes lijkende) sausje is pika. Dit is zeg maar de sambal van Curaçao en ik heb verschillende mensen er bijna in zien stikken. Het zit altijd los in een bakje, maar steek NOOIT je vinger erin om te proeven. Of een mespuntje. Het is heet! En ik houd echt van pittig eten.
De Buurvrouw
Tja, daar moet natuurlijk gegeten worden en lag ook nog eens op de route. Een gezellig ‘eetcafé’ waar je onder een hele grote rieten kap heerlijk kan eten. Grote kaart, leuke gerechten, maar ook gewoon pizza’s.
De Visserij
De Visserij schijnt heel goed te zijn, omdat iedereen erover schrijft. Maar op woensdag zijn ze dicht, dus stonden wij voor een dichte deur. Nog leuker is, als je dan gewenkt wordt door de buren, en ze vertellen dat zij ook prima vis kunnen bakken. Dus nemen we plaats aan een plastic tafel aan het water en eten we de beste vis van het eiland, terwijl twee meter verderop er nieuwe vissen worden schoongemaakt. Dus ga naar de buren rechts van de visserij.
Tinto
Aan de Jan Thielbaai zit restaurant Tinto. Kleine gerechten om te delen, of gewoon helemaal voor jezelf. De zonsondergang hiervandaan is prachtig!
Koko’s
Als je de rest van Jan Thiel bekijkt, begrijp je dat Koko’s mijn favoriet hier is. Geen massa, maar mooie strand bedden en een relaxte vibe. De lunch is hier goed betaalbaar en ziet er ook nog eens top uit. Een hele ananas gevuld met vers fruit blijft natuurlijk een feestje. Open tot 19.00 uur.
Drie dagen highlights
Mocht je kort de tijd hebben, huur dan tenminste drie dagen een auto, zodat je deze highlights kunt meepakken.
Dag 1 - Willemstad
Dag 2 - Ochtend Sheta Boca, ‘s middags Playa Grandi en ‘s avonds eten bij Landhuis Martha of op de terugweg bij De Buurvrouw
Dag 3 - Overdag Tugboat beach en ‘s avonds eten bij Equus (eten kan daar alleen op vrijdag!)
Geniet!
MIJN EERSTE YOGALES
Ik word wakker van fluitende vogels en druppels op het dak van de camper. Ik ben deze week vrij om te werken. Ze noemen dat in chique termen ook wel workation: ik werk aan alle ideeën in mijn hoofd, en een beetje aan mezelf.
Vandaag heb ik mij dan ook dapper ingeschreven voor een yogales. De camping is niet zomaar een camping, maar een inspirerende plek vol bijzondere accommodaties, mooie mensen en diverse activiteiten.
Ergens heb ik nog een sport legging vandaan weten te trekken en ik begeef me keurig op tijd naar de spiegeltent. Het is doodstil, er branden kaarsjes, wierook en de sfeer is er magisch. Iedereen zit (of ligt) al keurig op z’n matje als ik binnen waai.
Ooit, in een ver verleden, heb ik wel eens een lesje yoga meegedaan op het strand in Thailand, met prachtig uitzicht op zee (en de yoga leraar). Daarna had ik mijzelf grondig voorgenomen om dit thuis direct voort te zetten. Maar bij gebrek aan de zee (en een knappe yoga leraar) belandde het plan in de ijskast.
Dit idee trok ik vandaag dus weer eens uit het vriesvak. Op de vraag of er mensen waren die nog nooit aan yoga hadden gedaan, besloot ik toch mijn vinger op te steken. Ik kon mezelf moeilijk ‘gevorderd’ noemen en zelfs ‘beginner’ leek me overdreven. Alle ogen waren direct op mij gericht. ‘Nog nooit aan yoga gedaan?’ ‘Hoe dan?’
Zo starte ik dus mijn eerste Yogales op Hollandse bodem. Zo stijf als een plank, in een oude legging en geen idee hoe de downward facing dog moet. Oh, en een probleempje met links en rechts. Maar, gelukkig doen we het rustig aan vandaag.
Een uur lang ben ik aan het afkijken bij de buurvrouw, om te checken of mijn links ook haar links is en welk been er naar achteren moet. Mijn neus raakt nooit mijn knieën, mijn handen halen nooit de grond, maar ik weet me toch in dezelfde poses te wringen als de rest. Tenminste, dat idee heb ik zelf.
Waar ik vooral goed in ben, is languit liggen. Alleen kan ik dan dus niet mijn hoofd uitzetten, maar denk aan al die andere dingen waar mijn hoofd vol mee zit. Dus yoga kan nu van mijn lijstje en hiermee mijn eerste blog ook.
We mogen met onze ogen dicht onszelf bedanken voor deze ochtend. Ik bedank mezelf voor dit uitstapje en beloof er een vast onderdeel op mijn lijstje van te maken.
Namaste.